Heeft u zojuist een nieuwe woning laten bouwen of bent u net verhuist? Dan hebt u natuurlijk ook een brievenbus nodig. Het hebben van een brievenbus is in Nederland verplicht. En ook al ontvangen wij vandaag de dag veel minder post dan 20 jaar geleden. Toch is het wettelijk geregeld dat elk huishouden een brievenbus moet hebben. Die regels gaan zelfs nog verder dan deze verplichting. Want wat namelijk ook verplicht is, is het feit dat de brievenbus zich niet verder dan 10 meter van de openbare weg mag bevinden. Wilt u dus een brievenbusklep in de voordeur integreren, maar zit uw voordeur meer dan 10 meter van de openbare weg? Dan moet u toch een andere oplossing vinden. U kunt dan een wandbrievenbus aan de muur van uw woning hangen óf als uw woning ook te ver van de straat staat, kunt u een brievenbus in uw tuin plaatsen. Heeft u uw tuin nog niet aangelegd? Dan is het natuurlijk mooi om tijdens de aanleg rekening te houden met de plaatsing van uw postkast. Bent u er nog niet helemaal uit wat voor postopvang u het liefste wilt hebben? Wij hebben de voor en nadelen van elke mogelijkheid voor u op een rijtje gezet.
De voordelen en nadelen van een brievenbusklep
Een brievenbusklep in de voordeur zodat u de post en kranten binnen op de deurmat ontvangt vinden veel mensen prettig. U hoeft immers niet in uw badjas naar buiten om te kijken of de bezorger van uw ochtendkrant al is geweest. Brievenbussenkleppen zijn er in allerlei stijlen. Ze zijn er van RVS, van staal, chroom, in moderne en antieke stijl. Als uw voordeur dicht bij de straat zit, mag u de post via uw deurbrievenbus ontvangen. Aan een brievenbus in de deur hangen ook enkele nadelen. Zo zult u meer tocht via de deur ervaren. Dit is deels op te lossen door een tochtwering of tochtklep aan de binnenzijde, achter de brievenbusklep te plaatsen. Een ander nadeel is dat er nog steeds via brievenbussen gehengeld wordt. Dieven gebruiken deze opening in de deur dus bijvoorbeeld om uw deur te openen. Daarnaast kunnen vandalen van alles bij u naar binnen gooien. In sommige gevallen is er dan ook wel eens vuurwerk door de klep naar binnen geworpen. Een klep heeft dus zo zijn voor en nadelen.
De voordelen en nadelen van een buiten brievenbus
Als u een buiten brievenbus plaatst dan heeft u geen brievenbusklep in uw voordeur nodig. Dit heeft als voordeel geen inbraak via openingen in de deur en geen vuurwerk door de opening. Nadeel is natuurlijk wel dat u naar buiten moet lopen om de post, reclame en kranten te pakken. Als u de brievenbus voor in de tuin plaatst, hoeft de bezorger niet ver uw pad of tuin inlopen of fietsen. Dit voorkomt dat hij of zij per ongeluk uw auto die op de oprit staat beschadigd. Ook bij vakantie kunt u de brievenbussleutel aan de buren geven. Zij kunnen dan dagelijks de post eruit halen, zonder dat ze bij uw woning naar binnen moeten. Qua buiten brievenbussen is er heel veel keuze. De RVS brievenbus is voor velen favoriet. Maar ook cortenstaal en hout doet het tegenwoordig goed.
De voordelen en nadelen van een pakketbrievenbus
De pakketbrievenbus is een speciale brievenbus dat naast post ook pakketjes kan ontvangen. Het is een relatief nieuw fenomeen dat erg gewild is bij mensen die veel online kopen. Nou kunnen er in een pakketbrievenbus geen reuze pakketten. Maar kleding, boeken, kleine woonaccessoires of tuinartikelen kunt u met zo'n pakketbus moeiteloos ontvangen. Het grote voordeel is dat u niet thuis hoeft te blijven om uw online bestellingen te ontvangen. De bezorger kan namelijk het pakket zo in uw speciale brievenbuskluisje doen. En de meeste pakketkluizen zijn zo ontworpen dat onbevoegden deze ook niet meer open kunnen doen. Zo zijn je pakketten dus veilig gesteld. De pakketbrievenbus heeft dus veel voordelen. Het enige nadeel is eigenlijk dat het vrij grote kasten zijn. En dat is natuurlijk minder fraai voor uw tuin en uitstraling. Gelukkig zijn er tegenwoordig al wel hele mooie pakket brievenbussen te koop. Zo kunt u zelfs van een brievenbus een pluspuntje in uw tuin maken.